23 Kasım 2012 Cuma

Paket Lastiği Nedir?


Paket Lastiği
               Elastiki yapıda olup, uzayıp kısalabilen, belli bir kuvvete kadar dayanıklı olup kopmayan, gerilip bırakıldığında eski halini alan cisme lastik denir. Paket lastiği, diğer adıyla ambalaj lastiği kauçuktan elde edilmektedir. Ağaçların öz suyundan elde edilen maddeye doğal kauçuk adı verilir. Kauçuk bitki öz suyundan da elde edilebilir. Brezilya, Meksika, Orta Doğu ve Güney Afrika’da yetişen ağaçlar kauçuk yönünden oldukça zengindir. Doğal kauçuk burada yetişen ağaçlardan akıtılarak elde edilir. Daha sonra ağaç öz suyu sertleşmeye bırakılır. Sertleşen madde kauçuk haline gelir. Ham kauçuk, kemer ve çorap yapımında kullanılmaktadır. Kauçuk esnek hale getirilerek, giysi, hortum ve lastik yapımında kullanılmaktadır.

Kauçuk Lastik
            Paket lastiği değişik kauçuk oranlarından elde edilebilmektedir. Bu oranlar; yüzde yetmiş ile başlayıp yüzde yüze kadar değişmektedir. Piyasadaki lastik üreticileri standart olarak yüzde seksen oranında kauçuk içeren ambalaj lastiği üretmektedirler. Bu standart lastik pek çok farklı sektörde ve pek çok farklı alanda ürünlerin paketlenmesi sırasında bir görev üstlenmektedir. Sizin karşınıza en basit olarak çıkabilecekleri nokta marketler ve bakkallardır. Buralarda satın aldığınız ürünler üzerinde ya da paketlerinde bu lastiklere rastlamanız mümkündür. Yine sıklıkla karşılaşabileceğiniz noktalar eczanelerdir. Eczanelerde ilaçların tutturulması amacıyla kullanılmaktadır.


            Paket lastiği başta tarım ve gıda sektörü olmak üzere; tekstil, medikal, ambalaj, ayakkabıcılık ve kırtasiye sektörlerinde de kullanılmaktadır. Bu ufacık malzemenin hayatın birçok alanında karşımıza çıkması ve görevler üstlenmesi oldukça ilginç. Paket lastiği icadı 1845 yılına dayanmaktadır. O tarihlerde Londra’da bulunan ve bir lastik üretici şirketi olan, Messers Perry ve Co Stephen Perry tarafından İngiltere’de üretilmiştir. Üretildiği o günden sonra çeşitli alanlarda kullanılan lastik, o günlerde kağıtları ve zarfları bir arada tutmak amacıyla üretilmiştir. 



1 yorum:

  1. merhaba mavi zeminli fotoda enalt sağ köşedeki 4 mm lik kavçuk lastikten tedarik etme sansımız varnı lutfen irtibata geçelim 5433950101

    YanıtlaSil